2021-09-08 13:02:38• hírek • Agerpres

Florin Cîţu: az alkotmánybírósághoz fordul a kormány a bizalmatlansági indítvány miatt

foto: gov.ro
foto: gov.ro

Az alkotmánybírósághoz fordul a kormány, mivel úgy véli, alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki a kabinet és a parlament között a bizalmatlansági indítvány miatt - jelentette be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőtestületének ülését követően Florin Cîţu.

A miniszterelnök szerint kételyek merültek fel a bizalmatlansági indítványt támogató aláírásokkal kapcsolatban.

"Az alkotmánybíróságnak kell döntenie arról, hogy a parlament betartotta-e az alaptörvényt, elvégre ez az egyetlen intézmény, amely ilyen ügyekben illetékes" - jelentette ki.

Cîţu rámutatott, a PNL nem ellenzi, hogy egy parlamenti párt bizalmatlansági indítványt nyújtson be, ehhez ugyanis alkotmányos joga van minden alakulatnak, de meg akarnak bizonyosodni arról, hogy az eljárás eleget tesz a törvényes előírásoknak. "Véleménye mindenkinek lehet, döntést azonban csak az alkotmánybíróság hozhat" - nyomatékosította.

A kormányfő szerint még a szerdai nap folyamán benyújtják a panaszt a taláros testülethez, és ha az alkotmánybíróság úgy dönt, hogy a bizalmatlansági indítványt támogató aláírások legálisak, folytatódhat a parlamenti eljárás.

A miniszterelnök által tartott sajtótájékoztatón jelen levő Florin Roman liberális képviselő rámutatott, Ludovic Orban alsóházi elnök annak reményében "erőlteti" a kormány megbuktatását célzó kezdeményezés parlamenti eljárásának továbbvitelét, hogy előnyhöz jut a PNL elnöki tisztségéért zajló versenyben.

Roman szerint az az alkotmánybírósági határozat, amelyre hivatkozva Orban összehívta a parlament két házának együttes ülését, szembemegy a taláros testület két másik döntésével, amelyekről viszont Orban nem tesz említést.

"Mi a statútum és a szabályzat alapján folytatjuk tevékenységünket. A mi álláspontunk szerint mivel a házbizottságok létszámhiány miatt döntésképtelenek voltak, nincs bizalmatlansági indítvány, nincs menetrend, gyakorlatilag nincs semmi" - nyomatékosította.

A képviselő hozzátette, bármikor készen áll elbeszélgetni a liberális pártelnökkel arról, hogy miként működött a PNL kisebbségi kormánya 2020-ban, amikor "a sürgősségi kormányrendeleteket jóváhagyó törvények zömét elég nagy többséggel fogadta el a parlament".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: